Rozzlobený bílý muž


Když se ucho utrhne

(video má smysl sledovat až od 6:47, jelikož předtím řeční k davu jeden z žoldáků Kisel, který dostal svých 30 stříbrných a chce čutat do meruny a po něm trochu zmatený pošetilý stařík, který využil příližitosti k exhibici, hraje si na pracháče a rozhazuje miliony na všechny strany jako babka Tutovka.)

Český člověk je známý tím, že snese opravdu hodně. Někdy se ale těch podrazů, ústrků a křivd nashromáždí tolik, že pohár trpělivosti prostě přeteče. Kauza fotbalové Slavie je složitý příběh a málokdo se v tom dnes doopravdy vyzná. Stručně lze říct, že na příběhu červenobílém klubu se dá pozorovat divoký kapitalismus po česku v plný palbě. Podvody, tunely, machinace, tajemní vlastníci, mystifikování veřejnosti, defraudace a naprostá bezohlednost a neúcta k hodnotám, tradicím a odkazu předků. Hezky to shrnuje například tento článek. Důvěrně známými jmény jako Sisák, Pitr, Kroužecký, Richter, Hrdlička nebo Gross se to v souvislosti se Slavií jenom hemží.

V Edenu se vlastně nic nestalo: nějaké poškozené hajzlíky, reklamní banery, pár sedaček, plastová budka, pár plexiskel a vybavení skyboxů odkud smetánka s otevřenou hubou čuměla jak na ně doráží spravedlivě rozohněná lůza. Je to jako klišé z filmu. „Ti fanoušci jsou skutečně divocí, doufejme že ta skla jsou dostatečně silná…“ „Sakra, nejsou!“ „Rychle pryč, potřebujeme posily.“

Mít tak Češi podobnou mentalitu jako Řekové, Srbové, Chorvati, Poláci nebo Rusové, muselo by se v našich končinách vyhlásit stanné právo a bezletová zóna. Tady vylétne kelímek a hned je týden o čem psát. Přesto je dobře vidět, že stále existují lidé, kteří se dokážou postavit zvůli a hájit něco, co je jim osobně drahé. Oprávněný exorcismus zmrdů by se něměl omezovat jen na fotbalová hřiště.  Dnes se hněv obrátil proti bývalým tuzexovým máfos a vekslákům z Edenu, zítra by se mohla podobná energie v trochu větším měřítku koncentrovat třeba do sídla vlády, parlamentu a senátu. Sláva občanské neposlušnosti. Hrr na ně!

Překvapivě ne zcela jednostranně protifanouškovsky zaměřená reportáž TV H@vna:


Napsat komentář so far
Napsat komentář



Napsat komentář